Thursday, April 3, 2008

Resipi Cendawan....

Sup Cendawan Super Premium (Fench Style)


Bahan-bahan: -


3 paket cendawan Az-Zahra Super Premium (300gm)

5 ulas bawang putih dipotong halus.

Sedikit lada hitam serbuk.

Garam

Air 3 gelas.



Cara-cara:

Hiris bawang putih halus-halus.
Panaskan minyak sehingga periuk mula berasap, dan tumis bawang putih sehingga warna keemasan+sedikit kehitaman. Masukkan cendawan (whole – jangan pecah-pecahkan cendawan) dan kacau dengan pantas.
Masuk sedikit serbuk lada hitam.
Masukkan garam secukup rasa dan sedikit serbuk lada hitam.
Akhir sekali masukkan air dan dan masak hingga mendidih.
Di hidangkan panas dengan kuah.



Cendawan Goreng Telur
Sumbangan: Nik Hazlini Nik Hussain

Bahan-bahan

100gm Cendawan putih /kelabu Az-Zahra pre-shredded
sedikit kunyit serbuk
secukup garam
sedikit air
2 bj telur ayam
sedikit minyak masak

Cara-cara:

1. Gaul cendawan dgn garam, kunyit dan air.

2. Masukkan dalam kuali dan masak sehingga air tinggal sikit.

3. Masukkan minyak

4. Masukkan telur. Kacau-kacau biar jadi mcm scramble egg.

5. Bila masak....hidangkan. Sedap mkn bersama nasi panas.



Cendawan Goreng Kari
Sumbangan: Puan Zainon (Batang Kali)

Bahan-bahan:

Cendawan
Tepung gandum
Tepung beras
Tepung jagung
Rempah kari
Garam
Lada serbuk
Air

Cara membuatnya:


Bancuh rempah kari, garam dan lada serbuk dengan air. Biarkan ia cair seperti membuat tepung pisang goreng.
Campurkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung beras dalam satu bekas.
Celup cendawan tadi dalam campuran rempah kari.
Golekkan cendawan yang bercelup di atas campuran 3 jenis tepung tadi
Sedia untuk menggoreng.

No comments: